18 fotó a new yorki BDSM közösségről

Vadorzó

Samir Abady egy New Yorkban élő, dokumentarista fotográfus. Alternatív közösségek történeteit, titkos hobbikat kap lencsevégre. Így merült alá a BDSM new yorki, fülledt világába és készített a perverzióról egy fotósorozatot.

A fotós arra kéri a képek nézőit, hogy ne siessenek, hagyjanak időt a látottak megértésére.

Fotó: Samir Abady

A BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. Korábban egyszerűen a szado-mazochizmus (SM) volt az elterjedtebb kifejezése.

Fotó: Samir Abady

A BDSM olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (sub). Switchnek nevezzük azt, akit a dom/domina és sub szerep is kielégít, tehát néha alárendelt, néha irányító félt testesít meg. Az élvezetet vagy nemi élvezetet itt a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete és más hasonló érzelmek irányítják, generálják, melyekben csak részben, vagy egyáltalán nem kap szerepet a nem aktus.

Fotó: Samir Abady

A BDSM együttléteket a résztvevők gyakran „szeánsz”-ként nevezik meg, aminek szerves része szokott lenni a fetisizmus és a különböző szerepjátékok alkalmazása is. Ilyenkor nem mindig van jelen a fájdalom okozása, hanem a szituáció, a kommunikáció (jellemzően a sub becsmérlése), illetve bizonyos anyagok (tipikusan latex, bőr, gumi), azokból készült ruhák, bizonyos tárgyak (pl. alsónemű, cipő, csizma, szexuális segédeszköz), esetleg testrészek puszta érintése, simogatása váltja ki a nemi izgalmat. Mivel a BDSM, szemben a nemi aktussal alapesetben nem a testi kapcsolat révén okoz kielégülést, nagyon egyéniek azok a vágyak és ábrándok, amiket BDSM kedvelők a BDSM révén kívánnak kielégíteni, így például lehet egy szeánsz teljesen BDSM jellegű, kizárva minden testi kapcsolatot, de lehet olyan is, ahol a szeánszba több-kevesebb testi kontaktus is belefér, esetleg közösülésre is sor kerül, bár az ilyesfajta együttléteket már nem feltétlenül sorolják a BDSM tárgykörébe. Mindez a részt vevő felek érdeklődésén, nyíltságán és megállapodásán múlik.

Fotó: Samir Abady

A BDSM iránt érdeklődők és azt valamilyen szinten űzők manapság legfőképp az internetes szexpartnerkeresőkben tudnak megfelelő partner után keresni, de már létezik kimondottan BDSM tematikájú társkereső is. Ezen kívül olyan szórakozóhelyek is létesültek már, amelyek külsőségeiben, műfajában a BDSM és a fetisizmus stílusában működnek. A pornográfia műfajában szintén nagyon sok BDSM tematikájú alkotás készül, de művészi ábrázolásokban sem ritka a BDSM témája.

Fotó: Samir Abady

A BDSM a prostitúció területén is jelen van, sok domina anyagi ellenszolgáltatás fejében kínálja szolgáltatásait az erre érdeklődők számára. Itt is nagy a szórás a BDSM-et professzionális, testi kontaktust teljesen kizáró módon űző hölgyek, a lazább, enyhe BDSM játékokra – akár aktusra – is nyitott szolgáltatók és a hagyományos, de enyhén extrém kívánságokra is nyitott prostituáltak között. Sajnos sok haláleset is történik a nem professzionális prostituáltak között.

Fotó: Samir Abady

A BDSM a médiában is egyre gyakrabban szerepet kapó szubkultúra a szexualitás területén. Az amerikai és nyugat-európai társadalmaknak már igen régóta részét képezik a jelenséget bemutató, vagy azt érintő különböző művészeti alkotások. Ugyanez mondható el a távol-keleti régióról, ahol a japán kultúrának szerves részét képezik a különböző megkötözések (kinbaku vagy sibari), szerepjátékok, illetve a különböző, a BDSM világát érintő animációk és képregények (anime, manga). Magyarországon jelenleg még elsődlegesen deviáns parafíliaként tekintenek a jelenségre, melynek kialakulásában több örökölt tényező és környezeti behatás is szerepet játszhat.

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Fotó: Samir Abady

Forrás: buzzfeed.com

Címkék: Érdekességek
https://gyerebuci.blogstar.hu/./pages/gyerebuci/contents/blog/35688/pics/lead_800x600.jpg
Érdekességek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?